Årsmelding Moss sopp- og nyttevekstforening 2024

Årsmøtet for 2024 ble avholdt 18. februar 2025 i
Byfogd Sandbergs gate 5 i Moss. 7 medlemmer deltok.

Styret har i 2024 bestått av:
Leder: Irene Simonsen
Sekretær: Ann-Christin Larsen
Kasserer: Irene Simonsen
Styremedlem: Eva Merethe Madsen
Styremedlem: Marcela Lie
Styremedlem: Yvonne Karin Martin
Styremedlem: Aud-Karin Gran
Varamedlem: Arild Danielsen
Revisor: Anne Kathrine Solhaug
Valgkomité: Bjørge M. Huth

ÅRSMELDING
2024 bød nok en gang på et innholdsrikt program.
Nyttevekstsesongen startet litt sent, etter en lang og kald vinter. Varmen kom i starten av mai, men så ble det veldig tørt, selv ikke vårfagerhatten viste seg! Så kom det regnet, og alt tok seg opp, og det ble noen fine grøntturer på forsommeren.
Soppsesongen ble veldig bra, vi fant rekordmange arter, og alle deltakere på soppturene fikk med seg mye matsopp hjem!

Lørdag 9. mars: VINTERSOPPTUR på Fuglevik
Atter en gang startet vi året med en sopptur! Reidun Braathen ledet an i jakten på vintersoppen, og det møtte opp 26 deltakere selv om det var surt og kaldt! Det var litt vintersopp å finne, og alle som ville fikk med seg hjem. Vi fant også skarlagen vårbeger og raklebeger. Skikkelige vårtegn!

Søndag 17 mars: ØSTERSTUR til stranda ved Ramberg.
Eva, Irene og Ann-Christin var kursledere. Turen var rettet mot familier og barn, og var fulltegnet, med 60 deltakere.
I tillegg kom det flere som ikke var påmeldt, så vi var nærmere 70(!) deltakere på stranden!
Vi startet flere griller, og alle som ville fikk smake på grillet østers, syltet tang, tørket tang og syltete granskudd.
Det var noen hektiske timer med mye aktivitet, hvor vi fikk vist fram hvor mye man kan bruke så tidlig på året.
Vi forklarte også litt om hvor invasiv arten stillehavsøsters er.
   

Tirsdag 30 april: NYTTEVEKSTTUR på Ramberg.
Irene og Eva var turledere for 18 deltakere som møtte opp på Jeløya for en tur i greit vårvær.
Turen startet med en gjennomgang av hva vi kunne forvente å finne. Langs veien ned mot Ramberg gård fant vi mange forskjellige nyttevekster, og vi forklarte om bærekraftig sanking. Vi fikk også vist forskjellen mellom strutseving og ormetelg (skogburkne).
Det var en hyggelig tur, med engasjerte og interesserte deltakere.
      

Søndag 5 mai: NYTTEVEKSTTUR til Vestfold.

Eva og Irene var turledere for en sykkeltur til Horten, for å se om vi kunne finne ramsløk. 12 deltakere ble med. Det var en nydelig dag, enkelt sykkelterreng, og alle fikk litt ramsløk med hjem! Irene hadde med primus, og serverte pasta med røkelaks og nyplukket ramsløk. Eva hadde med grove rundstykker smaksatt med ramsløk, og ramsløksmør! Vi plukket selvsagt bærekraftig, og utenfor verneområdene.

    

Onsdag 29. mai: VÅRFAGERHATT-TUR til Alby/NYTTEVEKSTER på Jeløy
Stedet ble endret fra Alby til Fiske, da det ikke var noe vårfagerhatt å finne i Albyområdet. Irene og Eva hadde istedenfor er tur
langs stranden fra Fiske og i retning Reiertangen. 15 deltakere var med, og vi fant masse spennende med til dels overraskende smaker langs strandkanten. Strandarve, strandreddik, strandkål, strandstjerne, strandkarse, tangmelde, fjæresauløk og tangmelde var en
del av det vi fant, i et strålende vær!
   

Søndag 2 juni: NYTTEVEKSTTUR i strandsonen på Larkollen.
Irene, Eva og Ann-Christin var turledere denne dagen, og 25 deltakere møtte opp i strålende og veldig varmt vær! Det ble en deilig rusletur langs sti og strand. Vi tittet på nyttevekster underveis, og svarte på mange spørsmål fra deltakerne. Veldig gøy med aktive deltakere! Vi var innom groblad, nesle, strandarve, strandkål, tang, strandmelde, tangmelde, fjæresauløk og strandstjerne. Langs turen fikk deltakerne smake på de forskjellige vekstene, og det ble servert smaksprøver på forskjellig etter hvert som det dukket opp; grobladchips, syltet tang, tørket tang, og neslemuffins pyntet med spiselige blomster plukket langs stien!

   

Onsdag 5 juni: GRØNNE PANNEKAKER på Refsnesstranda med Barnas Turlag i DNT Vansjø
Irene og Ann-Christin var turledere. 21 deltakere møtte opp i et vindfullt, men strålende vårvær.
Vi tuslet en tur i strandsonen, og tok korte stopp med forklaringer etter hvert som artene dukket opp.
I vannkanten fant vi blæretang, sagtang, krusflik og fagerving, og i strandsonen fant vi mange forskjellige arter; strandmelde, tangmelde, klengemaure, strandarve, strandkål, brennesle, dauvnesle, strandreddik, gåsemure, asparges, strandkarse og skvallerkål for å nevne noen! På slutten av turen stekte Irene pannekaker med brennesle, og deltakerne fikk pynte dem med blomster vi hadde funnet underveis, og ha på løvetannsirup om de ønsket det. Vi hadde også med strandmeldesuppe, og de som ville fikk smake på syltet og tørket blæretang.

     

Lørdag-søndag 8 – 9 juni: MARKEDSDAGER på Røed Gård, Jeløy
Vi hadde stand inne i drivhuset på Røed Gård, ledet an av Eva, Reidun, Even og Torunn. Reidun, Even og Eva hadde ordnet med utstilling av planter fra nærområdet, både spiselige og giftige. Eva og Reidun sørget for smaksprøver av hylleblomstsaft, neslemuffins, grobladchips, tørket og syltet tang og soppsuppe på lørdag, og stekt sopp på søndag.På søndagen hadde Reidun en grønttur i området rundt Røed Gård, og hadde med seg 7 interesserte deltakere. Torunn var primus motor for farging av garn med sopp og planter, og demonstrerte dette både lørdag og søndag, imponerende flotte farger! Det var nærmere 500 personer innom markedsdagene, og de aller fleste var innom vår stand!

   

Fredag 16 august: SOPPTUR til Våk i Våler
Eva og Birger var turledere for denne turen, som hadde til formål å plukke eksempelsopp til de to kursene neste dag. 6 deltakere var med på turen, og det ble funnet mange forskjellige arter!

Lørdag 17 august: SOPPKURS på tur, Ødemørk
Eva holdt soppkurs på tur etter forespørsel fra Vestby jeger- og fiskeforening, strålende vær, og 5 deltakere fikk lære mer om sopp i våre skoger! Dette var et teorikurs, hvor Eva hadde med mange eksempler, før deltakerne dro av gårde på tur. Flere av deltakerne kom også innom soppkontrollen senere den helgen!

Lørdag 17 august: SOPPKURS på tur, Vardåsen/Larkollen
Irene og Ann-Christin var turledere på dette kurset. Det var flott vær og 17 ivrige deltakere! Vi hadde gjennomgang av de forskjellige typene sopp før turen, før vi slapp deltakerne ut på tur. Der tok vi repetisjon etter hvert som vi fant sopp, med rast ved utkikkstårnet, hvor vi laget en liten utstilling av det vi hadde funnet. Det var stort sprik i kompetansen til deltakerne, så vi fikk prøvd oss på forklaringer til både nybegynnere og viderekomne, i tillegg til forklaringer på engelsk!

   

Lørdag 31 august: SOPPTUR til Kureåsen, Rygge
Eva og Ann-Christin var turledere for 21 deltakere. Det var strålende vær, og vi fant mye forskjellig sopp. Vi plukket oss gjennom skogen, og både matsopp, ikke matsopp og giftig sopp ble med i kurvene til lederne, for å lage utstilling til Soppens Dag dagen etter.
Deltakerne fikk med seg mye sopp hjem, og vi kunne konstatere at traktkantarellen er på full gang, i tillegg fant vi blant annet svart trompetsopp, og en del kantarell og piggsopp. Det var også mye spiss giftslørsopp i disse områdene i år. Deltakerne var ivrige, og veldig klar for kunnskap om sopp! Vi tok oppsummering til slutt, med gjennomgang av kurvene, slik at ingen skulle få med seg noe farlig hjem.
Her hadde vi også en viktig opplevelse:
En av deltakerne hadde med seg en pose med sopp han hadde plukket dagen før, og spurte om vi kunne titte på den. Den inneholdt, godt blandet med fåresopp og kantareller, minst fem store hvite fluesopper! Alt måtte selvsagt kastes, og takk og pris for at vedkommende spurte oss!

Søndag 1. september: MARKERING AV SOPPENS DAG i Nesparken.
SOPPENS DAG ble markert med stor sopputstilling og soppkontroll i Nesparken som et fellesarrangement med DNT’s Kom-deg-ut-dag, Speiderne, Småfisker’n og Østeuropeisk Kulturforening.
Vi hadde en flott stand med stor sopputstilling og soppkontroll. Vi delte også ut smaksprøver på traktkantarellsuppe, hele 30 liter suppe gikk med! Vi kontrollerte sopp, informerte om sopp, solgte sopp-bøker og delte ut masse brosjyrer og suppe. Det var mange medlemmer i sving på standen i mange timer, og det var nok nærmere 500 personer innom oss! En fantastisk dag med masse folk og strålende solskinn!

     

Fredag 6 september: SOPPTUR med elever fra Kirkeparken VGS
Eva og Irene hadde sopptur med elever som går på VG2 Restaurant- og matfag. Vi fikk med oss en liten gjeng med ungdommer på 16-17 år, for å gi dem en liten introduksjon til sopp, plukking av dette, og bruk av det. Vi hadde en gjennomgang før turen, og pratet om allemannsretten, bærekraftig sanking, og at det finnes mye flotte og lett tilgjengelige råvarer i skogene våre. Vi rigget til primus, og elevene fikk steke pannekaker med soppfyll. En veldig annen innfallsvinkel enn den vi er vant til, men veldig fin tur, elevene fikk også med seg en del sopp tilbake til skolen.

     

Søndag 8 september: SOPPTUR i Mossemarka med Barnas Turlag i DNT Vansjø.
Turleder fra DNT, og soppsakkyndige Irene og Birger var med. Litt duskregn på starten av turen, men det møtte 26 deltakere med stort og smått! I samlet tropp bar det inn i Mossemarka etter å ha blitt ønsket velkommen både av DNT og oss. Vi fant blant annet traktkantarell, kantarell, lys piggsopp, krittøsterssopp, en del gammel steinsopp. Etter turen samlet vi oss ved rasteplassen og stekte pannekaker med sopp på primus som alle fikk smake. Det ville de aller fleste!
I tillegg hadde vi gjennomgang av alle kurvene, og fikk delt ut mye materiell til deltakerne. Nok en gang hadde vi et par travle, men særdeles hyggelige timer, med mange spørsmål om sopp, og vi tenker enda en gang at dette bør gjentas!

     

Lørdag-søndag, 14-15. september: HELGESAMLING på Vestre Kjærnes, for soppsakkyndige og kandidater.
Helgesamlingen i fjor ble så vellykket at vi satser på noe tilsvarende i 2025! 13 soppsakkyndige og kandidater var heldige med været, og var samlet for å dele ny kunnskap og friske opp gammel kunnskap!
Eva og Irene sto for planlegging og gjennomføring på gården, Even og Reidun gjennomførte prøveeksamen for 4 kandidater (hvorav 3 av dem skulle opp til endelig eksamen uken etter).
Det gikk i sopp både morgen, middag og kveld! Måltidene var soppinspirerte, og både lørdag og søndag var vi ute på lange turer, og plukket masse forskjellig som vi diskuterte og bestemte i fellesskap. En flott samling med masse nyttig lærdom for alle deltakerne!
     

Fredag 20.september: SOPPTUR til Vardåsen, Rygge.
Eva og Marcela var turledere for denne turen, som hadde til formål å plukke eksempelsopp til kurset neste dag. 7 deltakere var med på turen, og det ble funnet mange forskjellige arter!

Lørdag 21. september: GRUNNLEGGENDE SOPPKURS PÅ TUR til Våler, ved Hobølelva.
Eva og Ole Konrad var turledere for 9 deltakere. Vi hadde samlet mye sopp dagen før, og hadde først gjennomgang av soppgrupper
og kjennetegn. Deretter ut i skogen for å plukke. Vi hadde en liten rast på turen, og etter turen ble det ny gjennomgang av kurvene.
   

Søndag 6 oktober: SOPPTUR til Askerødtjernet i Våler sammen med DNT Vansjø.
DNT stilte med to turledere, Irene og Ole Konrad var med som soppsakkyndige. 20 deltakere stilte opp i deilig høstvær. Det hadde allerede vært et par frostnetter i Våler, og det var mest traktkantarell å finne. Dette ble plukket i store mengder, og alle kurver ble sjekket etter turen. Det er alltid en god kombinasjon å arrangere tur sammen med DNT!

     

Lørdag 5. og søndag 6. oktober: ØYSOPPING – kartlegging av sopp
Reidun og Even var også i år turledere for øysoppingen, og gjennomførte kartlegging på Eldøya. Eldøya ligger i Eldøya-Sletter landskapsvernområde.
På lørdagen var det 8 deltakere, og vi konsentrerte oss om sørlig del av øya. Det var flott høstvær,
og det ble gjort mange spennende funn. Eva hadde med soppsuppe av piggsopp, og Reidun hadde med nybakte rundstykker og urtesmør.
På søndagen var det 9 deltakere, og denne dagen konsentrerte vi oss om nordlig del. Været var like strålende, og lite vind. Mange rødlistearter ble funnet. Eva hadde laget vårruller fylt med blant annet engvokssopp plukket dagen før!

       

Kommentarer fra Kartleggingsnotatet:
Vi hadde fokus på sopp, men det er også registrert noen funn fra andre artsgrupper.
Øya ble besøkt av foreningen også i 2023, men da rakk vi kun over den midtre delen av øya. I år hadde vi på lørdagen fokus på søndre del av øya, og på søndagen den nordre delen.
Totalt er det foreløpig registrert 121 funn fra de to dagene. En del funn er ennå ikke ferdig bestemt, og/eller registrert og tolv av disse vil bli sendt til sekvensering.
I år som i fjor ble det registrert mange rødlistefunn, både av planter og sopp. I år var det 21 funn, syv karplantearter og syv sopparter. Flere av soppartene vi fant i år, var ikke tidligere registrert på øya:
Vridd køllesopp – Clavaria amoenoides VU
Grå småfingersopp – Clavulinopsis umbrinella NT
Svartlodnetunge – Trichoglossum hirsutum
Kumøkkbeger Cheilymenia granulata
Torvkøllesopp – Clavaria argillacea (ny for Moss kommune)
Fjellmosebeger – Neottiella vivida (ny for Østfold)

Andre interessante funn var bl.a. blek parasollsopp – Lepiota oreadiformis VU, beltevæpnerhatt – Clitocella popinalis NT og
brunsvart jordtunge – Geoglossum umbratile.

Moss sopp og nyttevekstforening har til sammen hatt fem kartleggingsdager for sopp på Eldøya, gjennom en periode på 16 år (2008, 2014, 2023 og 2024). Artslista blir stadig lenger og øya er langt fra ferdig utforsket. Den er interessant for såkalte beitemarkssopper. I 2024 var det bra med fagervokssopper Hygrocybe i vid betydning, likeså småkølle-/småfingersopper Clavaria mm., mens det var lite å finne av rødsporer Entoloma såpass seint på året. Vi kan konkludere med at det er stort potensial for ytterligere gode funn, og at suksess i så måte først og fremst er avhengig av gode værforhold og sesong, kombinert med kartleggingsintensitet.

Lørdag 30.november: ÅRSFEST på Frivillighetens hus på Skarmyra.
Det var 25 påmeldte, og arrangementskomiteen bestod av Marcela og Yvonne. Alle deltakerne hadde med seg en egen rett, med utgangspunkt i sopp og nyttevekster, som ble satt på felles bord så alle fikk smake. Vi ble nok en gang imponert over mangfoldet og de gode smakene! Reidun og Even hadde innlegg om sine soppturer turer til Svalbard. Irene viste «året i bilder», og Yvonne hadde et innslag om stanksopp. Vi hadde også utlodning med mange flotte premier.

ANDRE AKTIVITETER
9-10 mars: Soppsakkyndigansvarligsamling i Oslo – Eva Madsen
13-14 april: Årsmøte og organisasjonssamling NSNF – Irene Simonsen og Ann-Christin Larsen
10-11 august: Nyttevekstansvarligsamling i Oslo– Eva Madsen
15-18 august: Nasjonal kartleggingssamling på Gol – Reidun Braathen og Even W. Hanssen
19-22 september: Høstsopptreff på Tromøya i Arendal – Yvonne Karin Martin

I 2024 ble det avholdt 4 styremøter.
I tillegg har medlemmene i styret hatt samtaler og arbeidsmøter seg imellom vedrørende forskjellige konklusjoner rundt gjennomføringene.

Foreningen fikk også tre nye soppsakkyndige høsten 2024, vi gratulerer:
– Marcela Lie
– Yvonne Karin Martin
– Jessica Williams-Holmberg

SOPPKONTROLLER
Det har blitt avholdt 12 annonserte soppkontroller.
111 kurver ble kontrollert.
3 kurver inneholdt giftsopper
2 av kurvene med giftig sopp inneholdt hvit fluesopp
Ingen av kurvene inneholdt spiss giftslørsopp eller grønn fluesopp.

ANNET
Antall medlemmer pr 31.12.2024 var:
Totalt 153. Hovedmedlemmer 133. Husstandsmedlemmer 20.

Vi har kr. 7 096,- igjen av tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB.
Ny sluttdato er satt til 31. desember 2025.

Moss, 03.februar 2025
Moss Sopp- og nyttevekstforening