Årsmelding Moss- sopp og nyttevekstforening 2023

Årsmøtet for 2023 ble avholdt 13. februar 2024 i Værftsgata 7. 9 medlemmer deltok.

Styret har i 2023 bestått av:
Leder: Irene Simonsen
Sekretær: Ann-Christin Larsen
Kasserer: Irene Simonsen
Styremedlem: Eva Madsen
Styremedlem: Yvonne Karin Martin
Styremedlem: Marcela Lie
Styremedlem: Aud-Karin Gran
Varamedlem: Per-Christian Rasmussen
Revisor: Anne Kathrine Solhaug
Valgkomité: Bjørge M. Huth

2023 bød nok en gang på et innholdsrikt program.

Nyttevekstsesongen startet litt trått, men alt i alt ble det noen fine turer. Været begynte bra, men det ble veldig varmt og tørt i juni, noe som preget grøntsesongen og turene. Juni var som sagt veldig tørr og varm og gikk over i en særdeles våt juli med mye nedbør.
Gode temperaturer gjorde at soppsesongen fikk en tidlig og kjempebra start!
Det har sjeldent vært så mye å finne, av så mye forskjellig, og vi merket respons både blant befolkning og blant media! Den gode sesongen fortsatte, mye sopp satte frukt på nytt, og nok en gang kunne vi finne mye ganske sent i sesongen.

Lørdag 18. februar: VINTERSOPPTUR på Fuglevik
Atter en gang startet vi året med en sopptur i februar!
Reidun Braathen ledet an i jakten på vintersoppen, og det møtte opp 21 deltakere i strålende solskinn!
Det var mye vintersopp å finne, og alle som ville fikk med seg hjem. Vi fant også skarlagen vårbeger, et skikkelig vårtegn!

   

Søndag 12 mars: MATKURS på Reier Skole, hvordan bruke tørket og frossen sopp og grønt.
Eva, Irene og Ann-Christin var kursledere. Kurset var fulltegnet, med 9 deltakere.
Vi hadde satt sammen 11 forskjellige retter med fokus på ville grønne vekster, sopp fra våre områder, og annet som kan høstes i naturen!
Det var noen hektiske timer på kjøkkenet, hvor vi laget strandmeldesuppe, neslepannekaker med soppstuing, grøtrundstykker med tangmelde, potetvafler med grønn linsekrem og korsknapp, kanapeer med kantarell, grønn tagliatelle med ramsløk, servert med strutseving og tortellini med steinsoppfyll, i tillegg til blåbærwienerbrød, svarthyllblomstgranitè og «grønne griser».
Litt av kurset ble også holdt ute, hvor vi grillet stillehavsøsters, og alle fikk smake, enten naturell, eller med litt rødløksvinagrette. Alle rettene smakte fortreffelig, og ingen gikk sultne fra kurset!

       

Onsdag 3 mai: NYTTEVEKSTTUR på Ramberg.
Irene og Ann-Christin var turledere for fem deltakere som møtte opp på Jeløya for en tur i litt grått vårvær. Turen startet med en gjennomgang av hva vi kunne forvente å finne. Langs veien ned mot Ramberg gård fant vi mange forskjellige nyttevekster! Blant annet brennesle, ryllik, marikåpe, skvallerkål, gullstjerne, korsknapp, løkurt, løvetann, bringebær, og ikke minst strutseving. Vi hadde et innlegg om bærekraftig sanking, og fikk også vist forskjellen mellom strutseving og ormetelg (skogburkne). Deltakerne fikk smake neslemuffins pyntet med blomster vi fant langs veien, og Irene stekte strutseving med litt ost! Det var en hyggelig tur, med engasjerte og interesserte deltakere.

   

Søndag 7 mai: NYTTEVEKSTTUR til Vestfold.
Denne gangen var Eva og Irene turledere for en sykkeltur til Horten, for å se om vi kunne finne ramsløk. 8 deltakere ble med, og det var en nydelig dag, enkelt sykkelterreng, og alle fikk litt ramsløk med hjem! Vi plukket selvsagt bærekraftig, og utenfor verneområdene.

       

Søndag 14 mai: NYTTEVEKSTTUR for barn og voksne på Refsnesstranda.
Irene og Ann-Christin var turledere. 20 deltakere møtte opp i et strålende vårvær. Det var først en introduksjon med eksempler på hva vi kunne forvente å finne. Deretter gikk vi i strandsonen, og tok korte stopp med forklaringer etter hvert som artene dukket opp.
Vi fant strandarve, sagtang, tarmgrønske, blæretang, skvallerkål, vårpengeurt, strandkål, dauvnesle, brennesle, korsknapp, strandstjerne(strandasters), strandkarse, strandmelde, vinterkarse, russekål og vill asparges!
På slutten av turen stekte Irene pannekaker med brennesle, og deltakerne fikk pynte dem med blomster vi hadde funnet underveis, og ha på løvetannsirup om de ønsket det. De fikk også smake på syltet blæretang.

Tirsdag 23 mai: GRØNNE PANNEKAKER på Refsnesstranda med Barnas Turlag i DNT Vansjø.
Irene var med som turleder og nyttevekstkyndig for 22 deltakere. Flere familier med barn i alle aldre møtte opp til en rusletur langs stranden på Refsnes på Jeløy. Vi fant mange arter og både barn og voksne smakte villig vekk på alt det grønne. Tang- og strandmelde, strandstjerne og strandarve falt særlig i smak og mange var fasinert over smaken på strandkarsen.
Etter rusleturen gikk vi tilbake til utgangspunktet der vi stekte pannekaker proppfulle av brennesle med løvetannsirup på, og til dette serverte vi geitramssaft. Tur og påmelding ble organisert av DNT, som også stilte med turleder. Vi bidro med vår kunnskap om spiselig grønt og opplegget rundt matlagingen. Gøy med små og store på tur sammen.

Torsdag 1 juni: VÅRFAGERHATT-TUR til Alby
Denne ble avlyst, da det var tørt, og ikke noe vårfagerhatt å finne.

Søndag 11 juni: NYTTEVEKSTTUR til Botnerbaugen i samarbeid med DNT Vansjø
Eva, Irene og Ann-Christin var turledere.
Vi fikk med oss 30 deltakere i strålende sol. Etter en kort introduksjon ruslet vi rundt i området.
Gruppen ble litt tilfeldig delt i 3 grupper i og med at vi var 3 nyttevekstkyndige med på turen.
Det var litt tørt, men vi fant allikevel mange arter.
Etter turen laget vi en liten utstilling med blant annet: Strandmelde, tangmelde, strandreddik, strandløk, strandkål, fjæresauløk, strandsmelle, engsyre, småsyre, skogsyre, mjødurt og karvekål.
Vi serverte også spennende smaksprøver som ble Satt stor pris på. På grunn av stor skogbrannfare og totalforbud mot bruk av primus/grill/bål i Østfold hadde vi med oss kun ferdiglagede smaksprøver denne gangen. Eva serverte borre-nuggets. Ann-Christin hadde med syltet blæretang, tarmgrønske og granskudd. Irene serverte strandmeldesuppe og gulrotstaver med nesledipp. Vi serverte også saft av svarthyllblomst i to varianter, og pratet om sanking generelt og bruk av tang.

   

Lørdag 2 september: SOPPTUR til Våler.
Birger og Ann-Christin var turledere for 22 deltakere. Det var strålende vær, og vi fant mye forskjellig sopp.
Det var mengder med fåresopp, noen fant svart trompetsopp, og noen fant flotte eksemplarer av kransmusserong.
I tillegg fant vi mye traktkantarell, og en del kantarell og piggsopp. Det var også mye spiss giftslørsopp i disse områdene i år.
Deltakerne var ivrige, og veldig klar for kunnskap om sopp! Vi tok oppsummering til slutt, med gjennomgang av kurvene, slik at ingen skulle få med seg noe farlig hjem.

Søndag 4. september: MARKERING AV SOPPENS DAG i Nesparken.
SOPPENS DAG ble markert med sopputstilling og soppkontroll i Nesparken som et fellesarrangement for Studieforbundet natur & miljø sine medlemmer. Vi markerte dagen med en flott stand der vi hadde sopputstilling og soppkontroll og smaksprøver på traktkantarellsuppe. Det var mange medlemmer i sving på standen i 4 timer, og det var nok flere hundre innom oss. Vi kontrollerte sopp, solgte sopp-bøker og delte ut masse brosjyrer samt luper til barna. En del av utstillingen var viet fargesoppene og informasjon om bruken av disse. En flott dag med masse liv og røre der vi fikk profilert oss skikkelig.

        

Lørdag 9.september: SOPPTUR til Storebaug/Årvolltangen.
Irene og Ann-Christin var turledere for 14 deltakere. Det var strålende vær, og vi gikk en stor runde på Årvolltangen, og så hva vi kunne finne der! Vi plukket mye til kurset søndag, samtidig som alle deltakere fikk spørre og grave etter hvert som de fant sopp. Deltakerne fant litt av hvert, både hvit fluesopp og spiss giftslørsopp, men også mye fåresopp, piggsopp og traktkantarell. Vi fant også en del kantarell, og mange nye små steinsopper på vei opp. Alle fant matsopp til å ta med hjem!
Deltakerne var ivrige, og vi føler de satt igjen med et positivt inntrykk, og følelsen av å ha utvidet soppkunnskapene litt!

Søndag 10. september: GRUNNLEGGENDE SOPPKURS PÅ TUR til Maskinhuset i Larkollen.
Eva og Irene var turledere for 11 deltakere. Vi hadde samlet mye sopp dagen før, og hadde først gjennomgang av soppgrupper og kjennetegn. Deretter ut i skogen for å plukke. Etter turen ble det ny gjennomgang av kurvene og rast med smak av pannekaker med soppfyll og svarthyll- og geitramssaft. Av matsopp fant vi mest milde gulkremler, piggsopp, skrubb, traktkantarell og kantarell.

Lørdag-søndag, 16 -17. september: OVERNATTINGSTUR PÅ RAVNSJØ FOR SOPPSAKKYNDIGE OG KANDIDATER  Høstsopptreffet i Asker ble så fort fulltegnet at mange av oss ikke fikk plass. Vi bestemte oss derfor for å lage vårt eget treff. Ti soppsakkyndige og kandidater var heldige med været, og en hel helg i soppens tegn – hva kan vel være bedre!!Etter innkvartering og lunsj (soppsuppe) dro vi til skogs og plukket masse forskjellig som vi diskuterte og bestemte i fellesskap. Mye god læring her. På søndag bar det til skogs igjen. Nå plukket vi fortsatt sopp for å lære og bestemme, men også en del matsopp som ble med hjem.

Søndag 24 september: SOPPTUR i Mossemarka med Barnas Turlag i DNT Vansjø.
Turleder fra DNT, og soppsakkyndige Irene og Ann-Christin var med. En fin tur i lettgått terreng i lysløypa i Mossemarka.
Nærmere 40 deltaker med stort og smått møtte opp i det fine været, med kurver og pågangsmot!
Irene hadde en kort introduksjon om de forskjellige soppartene, før vi gikk innover i skogsområdet. Både voksne og barn var ivrige, fant mye forskjellig, og spurte om det meste. Etter turen samlet vi oss ved rasteplassen og stekte pannekaker med sopp på primus som alle fikk smake. I tillegg hadde vi gjennomgang av alle kurvene, og fikk delt ut mye materiell til deltakerne. Vi hadde et par travle, men særdeles hyggelige timer, med mange, mange spørsmål om sopp. Dette bør vi fortsette med!

            

Søndag 2 oktober: SOPPTUR til Ravnsjø i Svinndal sammen med DNT Vansjø.
Irene og Bjørge var turledere. Vi møttes ved bommen inn til Ravnsjøhytta i nydelig høstvær. Der delte vi ut brosjyrer og solgte soppbøker. Det var sol og stille og hjortelusflua var slett ikke så ille. Vi var 3 soppsakkyndige med på turen pluss turleder fra DNT. Vi gikk gjennom skogen i flere grupper og fant en god del matsopp som traktkantarell, kantarell og piggsopp. Alle fikk beskjed om å plukke matsopp de var sikre på i egen kurv og legge det de ikke visste hva var for seg selv. Når vi møttes på hytta etter et par timer gikk vi gjennom kurvene og laget en liten utstilling av litt forskjellig som ble plukket underveis. Turen sammenfalt med DNTs markering av nytt stabbur med vaskerom og toalett ved hytta. I anledningen ble det servert pølser, kake og kaffe på tunet. Alle så ut til å storkose seg på turen. Det er alltid vellykket å arrangere tur sammen med DNT.

     

Lørdag 7 og søndag 8.oktober oktober: ØYSOPPING – kartlegging av sopp
Reidun og Even var turledere for øysoppingen, og gjennomførte kartlegging på Eldøya 7. oktober og på Kollen 8. oktober.
Dette er to øyer som ligger utenfor Larkollen, sør for Moss.
Begge øyene ligger innenfor Eldøya-Sletter landskapsvernområde.
Eldøya
Ni deltagere stilte opp på turen i flott høstvær. Det var fokus på sopp, men det ble også registrert noen funn fra andre artsgrupper. Øya ble også besøkt av foreningen i 2008 og 2014. Til sammen var det fra før registrert 129 sopparter.
På årets tur ble det funnet hele 60 nye arter for øya, 155 funn ble registrert, tolv rødlistefunn av åtte
forskjellige arter. Nitten bilder er lagt ut og fem av funnene er belagte, Ti arter var nye for Moss kommune, og fire av disse var heller ikke tidligere registrert i Østfold.
Disse artene var:
Stastrevlesopp – Inocybe splendens VU,
Dvergrøyksopp –Bovista furfuracea,
Stankridderhatt – Lepista densifolia
og jordtunga Geoglossum lineare.
Denne jordtunga var kun registrert fire ganger før i Artskart.
Kollen
Søndag gikk turen til Kollen og fem deltagere stilte opp. Denne øya var også spennende å undersøke. Her var det kun ett soppfunn registrert fra før, og det var stor parasollsopp. På vår tur ble det registrert 91 soppfunn og 86 arter var nye for øya.
Det var kun to rødlistefunn.
En art var tidligere ikke registrert i artskart –,hettesoppen Mycena luteovariegata. En annen interessant art vi fant var Phaeoclavulina flaccida. Denne korallsoppen vokste ute i en sanddyne sammen med marehalm. Den er funnet to ganger tidligere i kommunen, da på Jeløya. På en strandeng nord på øya fant vi grå grynmusserong – Dermoloma cuneifolium NT, også denne arten var kun funnet to ganger før i Moss kommune. Det ble i tillegg til sopp registrert noen arter fra andre artsgrupper.

   

Lørdag 18.november: ÅRSFEST og 25-ÅRS JUBILEUM på Frivillighetens hus på Skarmyra.
Det var 26 påmeldte, og arrangementskomiteen bestod av Aud-Karin, Marcela og Yvonne. Alle deltakerne hadde med seg en egen rett, med utgangspunkt i sopp og nyttevekster, som ble satt på felles bord så alle fikk smake. Vi ble nok en gang imponert over mangfoldet og de gode smakene! Reidun og Even hadde innlegg om «Øysoppingen» i oktober, og viste også innslaget som ble sendt på NRK. Vi hadde også utlodning med mange flotte premier.

Lørdag 2.desember: Innføringskurs i soppmikroskopi.
Kursansvarlig var Eva, og vi var så heldige å få Siri Khalsa til å holde et kurs i sopp-mikroskopi for oss. Kurset var et innføringskurs i soppmikroskopi, og ble holdt på Skarmyra. Det var 7 deltakere, og vi brukte både eget mikroskop, og utlånte fra forbundet.
 

ANDRE AKTIVITETER
Alle mandager fra 21.08 – 16.10.2023 har vi hatt sopptreff/åpent hus på frivillighetens hus på Skarmyra, samtidig med soppkontroll. Flere fra foreningen, og alltid en soppsakkyndig, har vært klare til å hjelpe folk som kom innom med sopprelaterte spørsmål.

13-14 mai: Samling for Soppsakkyndigansvarlige i Oslo – Eva Madsen
22-23 april: Årsmøte NSNF – Irene Simonsen, Ann-Christin Larsen og Eva Madsen
22 juli: Stand på Forbundet Kystens Landsstevne – Eva Madsen, Irene Simonsen og Ann-Christin Larsen
20 august: Soppkurs på tur med kvinnegruppa i Vestby Jeger- og fiskeforening – Eva Madsen
27 august: Grunnkurs i sopp for Borre Jeger- og fiskeforening – Irene Simonsen og Ann-Christin Larsen
28 august: Soppkurs på tur med Rygge Bondekvinnelag – Eva Madsen
16-17 september: Høstsopptreff i Asker – Reidun Braathen og Even W. Hanssen
21-24 september: Soppfaglig samling i Morgedal – Reidun Braathen og Even W. Hanssen

I 2023 ble det avholdt 4 styremøter.
I tillegg har medlemmene i styret hatt samtaler og arbeidsmøter seg imellom vedr forskjellige konklusjoner rundt gjennomføringene.

SOPPKONTROLLER
Det har det blitt avholdt 22 annonserte soppkontroller.

163 kurver ble kontrollert.
7 kurver inneholdt giftsopper
1 av kurvene med giftig sopp inneholdt spiss giftslørsopp
Ingen av kurvene inneholdt grønn fluesopp eller hvit fluesopp.

ANNET
Antall medlemmer pr 31.12.2023 var:
Totalt 141. Hovedmedlemmer 123. Husstandsmedlemmer 18.

Vi har kr. 7.096,- igjen av tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB.
Ny sluttdato er satt til 31. desember 2024.

Moss, 29.januar 2024
Moss sopp- og nyttevekstforening