Årsmelding Moss- sopp og nyttevekstforening 2022

Årsmøtet for 2022 ble avholdt 14. februar 2023 på Frivillighetens hus i Byfogd Sandbergs gate 5. 13 medlemmer deltok.

Styret har i 2022 bestått av:
Leder: Irene Simonsen
Sekretær: Ann-Christin Larsen
Kasserer: Irene Simonsen
Styremedlem: Eva Madsen
Styremedlem: Tia M. M. Hegstad
Styremedlem: Per-Christian Rasmussen
Styremedlem: Ann-Cicilie Svendsen
Varamedlem: Kristin Bauge Andresen
Varamedlem: Mette Kim Groth
Revisor: Anne Kathrine Solhaug
Valgkomité: Bjørge M. Huth

Også i 2022 har vi hatt ett innholdsrikt program, og litt inn i året var det ikke smittevernregler å forholde seg til.
Nyttevekstsesongen starter litt dårlig, men vi fant nye områder å finne grønt på.

Soppsesongen startet bra, med mye å finne tidlig i sesongen, men dette gikk over til tørke, og lite sopp. Deretter tok det seg en del opp utover høsten, og nok en gang kunne vi finne mye sent i sesongen. Nok en gang kunne det plukkes fin, ny steinsopp langt ut i oktober.        Det var også store mengder traktkantarell å finne langt utover høsten.

Det har  vært en del utfordringer for styret grunnet sykdom, og til dels også Covid-19 utfordringer. Det har derfor blitt mye arbeid på de få som var aktive i styret i 2022.

Årets aktiviteter:

Lørdag 19. Februar – VINTERSOPPTUR på Fuglevik
Gøy med sopptur i februar! Reidun Braathen ledet an i jakten på vintersoppen, og det møtte opp 15 deltakere i strålende solskinn! Alle som ville fikk med seg både vintersopp og skarlagen vårbeger hjem, og vi fikk sett mye annet interessant, blant annet raklebeger og knoller fra orerøtter.

Søndag 27 mars: Matkurs på Reier Skole, hvordan bruke tørket og frossen sopp og grønt.
Eva, Irene og Ann-Christin var kursledere. 9 ivrige deltakere stilte opp, og vi startet med å gå gjennom litt kunnskap rundt sopp og grønt, deretter hadde vi en gjennomgang av hvilke sopp/grønt vi hadde med fra vinterlagrene våre, og hvilke konserveringsmetoder vi hadde brukt.

Alle fikk utdelt et hefte med oppskrifter, og vi gjennomgikk oppskrifter før vi delte inn i grupper. Til sammen 10 retter ble produsert i løpet av kurset, i tillegg til at deltakerne fikk smake på en del vi hadde med. Vi dekket langbord, og pratet om bruken av sopp og grønt, og presenterte rettene etter hvert som de ble servert. Alle likte rettene og var fascinert over hvor mye man kan bruke av sopp og grønt.

Lørdag-søndag 26-27 april: Årsmøte Norges Sopp- og Nyttevekstforbund
Irene og Ann-Christin deltok for Moss Sopp- og Nyttevekstforening.

Onsdag 27 april: Nytteveksttur på Ramberg.
Eva, Irene og Ann-Christin var turledere. 14 deltakere møtte opp på Jeløya for en tur i vårsolen. Turen startet med en gjennomgang av hva vi kunne forvente å finne, og de fikk se, kjenne og smake på eksempler som Eva hadde med. Langs veien ned mot Ramberg gård fant vi mange forskjellige nyttevekster! Brennesle, ryllik, marikåpe, skvallerkål, gullstjerne, korsknapp, løkurt, løvetann, bringebær, og ikke minst strutseving langs et bekkefar.

Søndag 1 mai: Nyttevekstttur fra Tronvik til Refsnes.
Eva, Irene og Ann-Christin var turledere, og vi fikk med oss 15 deltakere på Tronvikstranda, i et strålende vårvær. Det var først en introduksjon med eksempler på hva vi kunne forvente å finne. Deltakerne fikk se, kjenne og smake på artene. Deretter gikk vi i strandsonen, og tok korte stopp med forklaringer etter hvert som artene dukket opp. Vi fant strandarve, sagtang, tarmgrønske, blæretang, skvallerkål, vårpengeurt, strandkål, dauvnesle, brennesle, korsknapp, strandstjerne(strandasters), strandkarse, strandmelde, vinterkarse, russekål og vill asparges. På slutten av turen fikk deltakeren smake salat med ville vekster, og diverse dressinger smaksatt med andre ville vekster. Vi hadde med primus, og demonstrerte matlaging på tur. Eva laget tempurafriterte lønneblomster og strutseving, og deltakerne syntes dette var helt strålende, og at det smakte fortreffelig!

Søndag 15 mai: Nytteveksttur til Vestfold.
Wenche Femtegjeld var turleder. Det var flott vær, og vi fikk med oss tre deltakere over fjorden. Vi fikk sanket en god del grønt, ramsløk, myske og noen strandarter.

Onsdag 1 juni: Nyttevekst og sopptur på Alby
Turen ble avlyst. Noen av de vårfagerhattene var å se…, men de var bitte små ….

Søndag 6. juni: KARTLEGGINGSTUR til Nes på Jeløya
Reidun og Even var turledere. Ni deltagere var med på turen og det ble totalt registrert 75 funn. Det var fokus både på sopp og planter, og ti av funnene var rødlistearter.

Søndag 12 juni: Nytteveksttur til Botnerbaugen i Larkollen.
Eva, Irene og Ann-Christin var turledere. Vi fikk med oss tre deltakere, og hadde en strålende tur ved stier og langs strand. Det ble gjennomgang av planter langs vår vei. Alle fikk mye grønt med seg, og fikk smakt på litt av det vi fant! Vi fant knollerteknapp, gjerdevikke, mjødurt, engsyre, småsyre, strandmelde, tangmelde, fjæresauløk, strandkjempe, strandasters, smørbukk, sisselrot, strandløk, hvitbergknapp, strandreddik, karve og flere andre. Etter turen, gikk vi gjennom det vi hadde funnet og snakket litt om bruk og konservering. Eva hadde med småbrød smaksatt med ramsløk, og hun hadde med svarthyllblomster,som ble tempurafritert på primusen!

Mandag 13 juni: Nyttevekstkyndigeksamen i Oslo
Irene og Ann-Christin var meldt opp som kandidater, og begge bestod! Det betyr at vi nå har tre nyttevekstkyndige i foreningen.

Tirsdag 14 juni: Grønttur på Refnesstranda med Barnas Turlag DNT Vansjø.
Irene var med som en av turlederne på Refsnesstranda, hvor hun lærte barna om hvor mye grønt rundt oss kan brukes til. Alle fikk smake på grønne pannekaker og grønne muffins, pyntet med spiselige blomster vi fant på turen Mange oppmøtte i strålende vær!

Lørdag 3 september: Sopptur til Våler.
Eva og Ann-Christin var turledere. Dagen startet litt grått, men 12 deltakere møtte opp. Været kom seg, og store og små dro ut i skogen for å finne sopp til utstilling neste dag! Vi fant ikke store mengder, men vi fant mye forskjellig, og alle deltakere fikk noe med seg hjem. Hyggelig tur, som det alltid blir med interesserte deltakere!

Søndag 4. september – MARKERING AV SOPPENS DAG i Mossemarka.
SOPPENS DAG ble markert med sopputstilling og soppkontroll på Jegerhytta i Mossemarka. Vi markerte dagen med en flott stand der vi hadde sopputstilling og soppkontroll og salg/smaksprøver på traktkantarellsuppe. Det er vanskelig å estimere antall deltakere totalt, men vi var 8 medlemmer i sving på standen i 4 timer, som kontrollerte sopp, delte ut brosjyrer og svarte på diverse spørsmål etter beste evne. Mange små og store var innom, og alt i alt var dette et flott arrangement hvor vi fikk profilert oss godt.

Søndag 11. september – GRUNNLEGGENDE SOPPKURS PÅ TUR i Vardåsen i Larkollen.
Irene og Ann-Christin var turledere. Dette var en familietur for nybegynnere, og 11 store og små deltakere møtte opp i strålende vær. Vi hadde samlet mye sopp dagen før, og hadde en gjennomgang av de forskjellige sopptypene sammen med litt brosjyrer/kursmateriell før turen. Turen gikk gjennom Kajalunden med bøkeskog og til Vardåsen med barskogområde med innslag av løvskog. Deltakerne fant sopp og fikk forsøkt seg med ny kunnskap.

Lørdag 17 september: Sopptur i Mossemarka
Eva og Ole Konrad Kostøl var turledere. Denne gangen var 12 deltaker med på tur, nok en gang i flott vær. Vi fant mange forskjellige arter, spesielt mye rørsopp og rimsopp.

Søndag 25 september: Sopptur i Mossemarka med Barnas Turlag DNT Vansjø.
Turleder fra DNT, og soppsakkyndige Irene og Ann-Christin var med. Dette var en oppløftende tur, nærmere 60 deltaker med stort og smått, lettgått terreng i lysløypa i Mossemarka, og flott vær. Masse seig kusopp, smørsopp og sleipsopp og en del skrubb var nok det vi fant mest av. Samt en god del rød fluesopp. Med 30 barn i alderen 0-12 år ble det en relativt kort tur, men alle returnerte til utgangspunktet med masse forskjellig i kurvene. Kurvene ble etter turen gjennomgått av Ann-Christin, og Irene fyrte opp 2 stormkjøkken og stekte pannekaker med fåresopp som de fleste syntes smakte godt i solen. Vi hadde et par travle men særdeles hyggelige timer med mange, mange spørsmål om sopp.

Lørdag 1 oktober: SOPPTUR til Ødemørkstua, Hølen i Vestby.
Irene og Ann-Christin var turledere. Mange påmeldte, men en del frafall på grunn av været. Det regnet konstant, og blåste en del, men fire deltakere stilte opp. Vi fant mye forskjellig sopp, og alle fikk litt med hjem i kurven. Deltakerne var blide til tross for været, og fikk lære mange nye sopper i løpet av turen. Turen ble avsluttet i gapahuken på Ødemørk, med gjennomgang av det vi hadde funnet, soppsnakk og litt mat og drikke!

Søndag 2 oktober: SOPPTUR til Ravnsjø i Svinndal sammen med DNT Vansjø.
Irene og Eva var turledere. 30 barn og voksne møtte opp ved bommen inn til Ravnsjø, i overskyet oppholdsvær. Etter hvert tittet solen delvis fram, og alle deltakerne ble sluppet løs i skogen på veien innover til Ravnsjø. På tunet til Ravnsjøhytta tok vi en rast, og hadde gjennomgang av alle kurvene. Det var mange med til dels lite kunnskap om sopp som var med på turen, så det var sopp av ymse slag i mange av kurvene. Det var mye pluggsopp å finne og mange hadde plukket dem med seg. De aller fleste fikk allikevel med seg en god del gode matsopper hjem og lærte seg en ny art eller flere.

Søndag 9 oktober: SOPPTUR ved Noreødegården i Mossemarka.
Irene og Eva var turledere, og de fikk med seg 4 deltakere. Vi fant masse beitesjampinjong på hestebeitet på vei inn i skogen. Ellers gikk vi en fin runde i det fine været og fant en god del annen matsopp underveis. Vi gikk gjennom det vi fant etter turen.

Lørdag 12.november – ÅRSFEST på Frivillighetens hus på Skarmyra.
Det var 18 påmeldte, men vi endte med 13 deltakere. Arrangementskomiteen bestod av Eva Madsen, Ann-Christin Larsen og Irene Simonsen. Alle deltakerne hadde med seg en egen rett, med utgangspunkt i sopp og nyttevekster, som ble satt på felles bord så alle fikk smake. Vi ble nok en gang imponert over mangfoldet og de gode smakene! Kolbjørn Mohn Jenssen holdt et godt foredrag for oss om soppforgiftninger, litt hvem, hva, hvor og hvordan! Vi hadde også utlodning med mange flotte premier.

KARTLEGGINGSAKTIVITETER
Til tross for en tørr og varm sommer og høst har det blitt gjennomført en del kartlegging i vårt distrikt. Det har blitt gjennomført flere turer, de fleste i regi av Even og Reidun. Det har også deltatt medlemmer fra andre foreninger på noen av turene.
Totalt er det registrert 1086 soppfunn i vår region (Moss, Våler og Råde). Av disse registreringene var 25 arter nye for Moss, 11 nye for Råde, og 11 nye for Våler. Totalt er det registrert 46 rødlistefunn, 234 av funnene er dokumentert med bilder og 16 funn er belagt og sendt til UiO.Det var mange interessante soppfunn, og i artsobservasjoner.no vil man kunne se alle funnene.
Vi nevner noen av de mest spennende funnene her:

Smaragdhuldrehatt er VU (sårbar) på rødlista og veldig sjelden.
Kun 8 registreringer i artskart fra Norge.
Ble funnet i Refsnes naturreservat.
Foto: Even Woldstad Hanssen

Hvit vedkorallsopp er NT (nær truet) på rødlista.
Ikke så veldig  sjelden, men første funn av arten i Moss kommune.
Funnet på en sterkt nedbrutt osp i Vardåsen naturreservat.
Foto: Reidun Braathen.

Blomkålsopp. På Frosterød i Våler ble det funnet mange spennende sopper.
Blant annet blomkålsopp som vokser ved basis av gamle furuer.
Den er sjelden i vårt område.
Foto: Reidun Braathen.

 

ANDRE AKTIVITETER
Alle mandager i september har vi hatt sopptreff/åpent hus på frivillighetens hus på Skarmyra.
Flere fra foreningen, og alltid en soppsakkyndig, har vært klare til å hjelpe folk som kom innom med sopprelaterte spørsmål.

12-13 mars: Soppsakkyndigansvarlig-samling i Oslo – Eva Madsen
26-27 april: Årsmøte NSNF – Ann-Christin Larsen og Irene Simonsen
6-8 mai: Nasjonalt nytteveksttreff på Tromøya i Arendal – Eva Madsen og Irene Simonsen
13 juni: Nytteveksteksamen i Oslo – Ann-Christin Larsen og Irene Simonsen
1-15 august: Soppfaglig samling i Vauldalen på Røros – Reidun Braathen og Even W. Hanssen
25-28 august: Høstsopptreff i Pasvik i Finnmark – Reidun Braathen og Even W. Hanssen
19. september: Soppkurs/tur for 1. og 2. klasse på Larkollen skole – Reidun Braathen og Eva Madsen.

I 2022 ble det avholdt 3 styremøter.
I tillegg har Eva Madsen, Irene Simonsen og Ann-Christin Larsen, som har stått for en stor del av alle arrangementer,
hatt samtaler og arbeidsmøter seg imellom vedr forskjellige konklusjoner rundt gjennomføringene.

SOPPKONTROLLER
Det har blitt avholdt 15 annonserte soppkontroller.
80 kurver har blitt kontrollert.
8 kurver inneholdt giftsopper.
1 av kurvene med giftig sopp inneholdt hvit fluesopp.
Ingen av kurvene inneholdt grønn fluesopp eller spiss giftslørsopp.

ANNET
Antall medlemmer pr 31.12.2022 var:
Totalt 127, Hovedmedlemmer 112, Husstandsmedlemmer 15.

Foreningen har kjøpt nytt mikroskop i 2022.

Vi har kr. 14 100,- igjen av tildelingen fra Sparebankstiftelsen DNB.
Ny sluttdato er satt til 31. desember 2023.

Moss 25. januar 2023

Ann-Christin Larsen
Sekretær
Moss Sopp- og Nyttevekstforening