Løvenøtter og løvetannsirup

Gult er kult! Løvetannen blomstrer for tiden, og kan brukes til så mangt. Her er et par forslag.

Løvetann er en god og svært næringsrik plante som gjerne kan brukes som mat. Planten er rik på mineraler, særlig kalium og jern, og på vitaminene B, C og betakaroten. Blomsterknoppene kan stekes og brukes i for eksempel omelett. Om våren kan man bruke de friske bladene i en smakfull salat, eller blomstene til å lage løvetannsirup.

LØVENØTTER

Ingredienser

  • 1,25 dl smeltet smør
  • 1,25 dl sukker (eller løvetannuddsirup)
  • 2 egg
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 2,5 dl hvetemel
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,5 – 2 dl løvetannblomster (bare det gule)

Slik gjør du

Visp smør og sukker hvitt og tilsett egg og vaniljesukker. Rør inn mel og havregryn samt blomstene.
Legg teskje-vis på bakepapir. Stekes ved 175 – 180 °C i 13 – 15 minutter.
Kakene blir særdeles lekre stekt i peppernøtt størrelse i silikonformer.

 

LØVETANNSIRUP

Løvetannsirup kan brukes som søtningsmiddel i te og sauser, sammen med yoghurt, frukt og bær, på brødskiva, pannekaker, vafler, på is, i kaker…..og mye mer. Det er bare å lage, og utforske.

Ingredienser

  • Ca. 200 løvetannblomster
  • 1-2 sitroner i skiver
  • Ca. 1,5 l vann
  • 800 g sukker

Slik gjør du

Plukk vekk alt det grønne fra blomsten, det er kun de gule kronbladene som skal brukes. Det kan virke som en stor jobb, men det går raskt når man finner teknikken med å knipe festet slik at det åpner seg, da er det bare å dra kronbladene av.

Ha alle kronbladene i en egnet bolle, og legg sitronskivene over.

Kok opp ca. 1,5 liter vann og ha det kokende vannet over kronbladene og sitron. Vannet skal dekke blomstene og sitron. Dekk til og la stå kjølig og trekke over natten.

Sil av safta og ha den over i en kjele. Kok opp og tilsett sukkeret. Nå skal safta få stå og småkoke til den er blitt sirup. Rør minst mulig i kjelen mens safta koker inn.

For å se om sirupen er ferdig tar man litt på en skje og har over på et fat. Når sirupen er avkjølt kan man sjekke om konsistensen er den man ønsker. Når den er klar has den over i varme, godt rengjorte glass. Ha på lokk med en gang.

Holdbarheten på løvetannsirup er ganske lang dersom den oppbevares mørkt og kjølig, men den kan også fryses dersom den skal oppbevares utover høsten og vinteren.